صعود قله های بلند، عبور از بیابانهای داغ، پیمایش مسیر های کوهستانی، عبور از رودخانه ها و دریاچه ها، تماشای جنگلهای هیرکانی و ... همگی نیازمند استفاده از تجهیزات و تجارب حرفهای در زمینههای مختلف ورزشهای طبیعت محور است. ورزشهایی همچون کوهنوردی، درهنوردی و غار نوردی، آفرود، موتورهای اندورو، دوچرخه کوهستان، قایقرانی، شنا و از این قبیل ورزشها از یک طرف و رشته های دو میدانی و آمادگی جسمانی از طرف دیگر است. زمانیکه هدف علاوه بر رسیدن به آن نقاط، عکاسی و مستندسازی از آنها نیز باشد، نیازمند افرادیست که ترکیبی از هر دو را در سطح قابل قبول و حرفهای داشته باشند.
به همین دلیل است که ورزش و هنر در البرزیست به یک میزان اهمیت دارند و همچون بالهای پرنده، هرکدام به تنهایی برای رسیدن به چنین اهداف و دستاوردهایی واجب هستند.
در البرزیست به رشتهای گوناگون ورزشی پرداخته میشود که در ادامه با دستاورد های البرزیست در هرکدام از آنها بیشتر آشنا میشویم.
کوهنوردی را میتوان اصلیترین رشته ورزشی در البرزیست قلمداد کرد که از دهه 70 شمسی با تاسیس گروه کوهنوردی پازن و در نهایت قاف در فدراسیون کوهنوردی و صعودهای ورزشی ایران به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرده. مجموعه البرزیست تا کنون رکوردها و صعودهای ارزندهای را در تاریخ کوهنوردی ایران به ثبت رسانده است. همچنین بخش قابل توجهی از آرشیو عکس البرزیست در گالریهای مختلف، وامدار این ورزش هستند چراکه عکاسی از کوهستانها جز با کوهنوردی میسر نخواهد بود. برای آشنایی بیشتر با دستاوردهای کوهنوردی در البرزیست صفحه گروه کوهنوردی قاف را مطالعه کنید.
بعد از کوهنوردی، آفرود یکی از ورزشهای مهم در البرزیست هست آنگونه که میشود گفت تولید بسیاری از آثار هنری البرزیست از قبیل فیلم و عکس، بدون استفاده از خودروهای آفرود ممکن نبوده. با توجه به پیشینه آفرود در البرزیست که به دهه هفتاد شمسی برمیگردد، این مجموعه از ابتدا تا کنون از تولیدات کمپانی لندرور به عنوان ابزار دسترسی به تقاط صعب العبور استفاده کرده است و در ادامه این فعالیت ها، از دهه هشتاد خودروهای پاژن که نمونه ایرانی شده لندرور هستند به عنوان یاران قدیمی البرزیست در تمامی برنامهها وظیفه رساندن اعضای البرزیست به نواحی خارج از جاده را به عهده داشته اند.
با توجه به طول زمان و همچنین حجم استفاد از این ابزارها در قالب ورزش مهیج آفرود، بی شک دستاورد های فراوانی در این زمینه نیز به دست آمده اند که در گالری عکس زیر میتوانید با برخی از آنها آشنا شوید.
زمانیکه بحث دسترسی به نقاط مختلف به میان میآید وسایل نقلیه یکی از ارکان اصلی این مسیر خواهند بود.
وسایلی که عوامل فراوانی در انتخاب آنها تاثیر دارند، عواملی همچون مسیرهای موجود، مسافت، نوع جغرافیای نقطه مورد نظر، فصل و شرایط آب و هوایی و از همه مهمتر توان و تجربه تیم و در کنار آن، هدف اجرای آن برنامه. به عنوان مثال دسترسی به بسیاری از نقاط با انواع این وسایل ممکن است، پیاده، با ماشینهای آفرود، با موتورهای اندورو (Enduro) و حتی دوچرخه در سبک کراس کانتری، حال با توجه به هدف از اجرای آن برنامه، میتوان یک یا چند وسیله را در آن استفاده کرد. در اصطلاح تخصصی به برنامه هایی که از چند وسیله در مسیر رسیدن به هدف در آنها استفاده شود برنامههای ترکیبی گفته می شود. در این زمینه میتوان به صعود ترکیبی قله آسمان کوه در پارک ملی لار در زمستان 1396 اشاره کرد. همچنین برای برنامه های دوچرخه سواری میتوان به پیمایش کویر مرکزی در سال 1388 و صعود های متعدد به قلل خط الراس توچال طی دهه 80 و 90 اشاره کرد.
در گالری زیر تعدادی از تصاویر منتخب از برنامه های موتور و دوچرخه سواری البرزیست را تماشا کنید.