​فعالیت در حوزه طبیعت و محیط زیست در بسیاری از موارد نیازمند ارتباط مستقیم با سازمان های دولتی از یک طرف و جامعه و مردم از طرف دیگری می باشد و اینجاست که سازمان های مردم نهاد (سَمَن) شکل می گیرند. سازمان هایی که نقطه ی اتصال نیروهای داوطلب و عموم مردم با سازمان های دولتی متولی در امور مختلف هستند و از آنجاییکه طبیعت یک دارایی عمومی محسوب می شود، سمن های متعددی در زمینه های مختلف در این زمینه در حال خدمت رسانی هستند.
مجموعه البرزیست نیز با توجه به سابقه ی فعالیتی خود در زمینه رسانه و طبیعت ایران، در سال 1393 تصمیم به تاسیس یک انجمن برای نیل به اهداف تخصصی در زمینه ی محیط زیست و طبیعت گرفت. انجمنی متشکل از اعضای اصلی البرزیست و متخصصان و افراد سرشناس در زمینه محیط زیست ایران.
این انجمن در وزارت کشور با نام " انجمن دیده بان طبیعت ایران" ثبت شده و مجوز فعالیت های خود بر طبق اساسنامه را از این نهاد دریافت نموده است.
در زیر به برخی از فعالیت ها و سوابق اجرایی این انجمن اشاره میکنیم.

با توجه به اهداف و فعالیت هایی که ذکر شد، در سال 1394 طی پیشنهاد یکی از اعضای هیات موسس انجمن و رایزنی هایی که با سازمان حفاظت از محیط زیست انجام شد تصمیم به تولید مستندی ویژه از یکی از سایت های دفن زباله ی پر حاشیه در سالیان اخیر، یعنی سایت دفن زباله سراوان در استان گیلان گرفته شد.
مستندی که مقرر شد طی آن با تحلیل و بررسی عوامل و میزان تخریب بیش از حد این سایت که در شاخه های مختلف زیست محیطی، بهداشتی و اجتماعی به راهکاری جامع و عملیاتی با هدف اصلاح و پیشگیری از بیشتر شدن تخریب ها تولید شود .
متاسفانه علیرغم تلاش ها، پژوهش ها و پیگیری های انجام شده از جانب انجمن دیده بان طبیعت ایران به منظور اجرای این پروژه، این برنامه در مرحله ی تحقیق و نگارش و پس از کسب تاییده اولیه از جانب سازمان محیط زیست، متوقف شد و پیگیری های مجدد انجمن هم منجر به آغاز مجدد آن و جلب حمایت و کسب مجوز های لازم از جانب سازمان محیط زیست ایران نشد.


پارک های ملی را می توان به عنوان مهم ترین دارایی های طبیعی و سرمایه مولد هر کشوری به حساب آورد.
نقاطی که طبق تعریف سازمان حفاظت از محیط زیست اینگونه معرفی شده اند: مناطق طبیعی به نسبت وسیع و دارای ویژگی‌های خاص و اهمیت ملی به لحاظ زمین شناسی، بوم شناسی، جغرافیای زیستی و چشم انداز، با هدف‌های حفظ وضعیت زیستی و طبیعی، بهبود جمعیت گونه‌های جانوری و رویشگاه‌های گیاهی و همچنین بهره‌برداری تفرجی به عنوان پارک ملی انتخاب می‌شوند​​​​​​​. این مناطق بالاترین درجه حفاظت محیط زیستی را در تمام نقاط زمین دارا هستند.
انجمن دیده بان طبیعت ایران در سال 1395 با توجه به بررسی های بین المللی و پروژه ای تحقیقاتی مبنی بر شیوه ساماندهی پارک های ملی در کشور های توسعه یافته طرحی را در قالب شیوه ی بومی ساماندهی پارک های ملی آماده و به عنوان نمونه، به اداره کل محیط زیست استان تهران ارایه نمود. طرحی که پس از عقد تفاهمنامه فی ما بین اداره کل حفاظت از محیط زیست استان تهران و انجمن دیده بان طبیعت ایران وارد فاز اجرایی شد. در این طرح نمونه قرار بر آن شد تا پارک ملی لار به عنوان یکی از شاخص ترین پارک های ملی ایران به صورت آزمایشی دارای سامانه ی آنلاین و پورتال جامعی شود تا تمام اطلاعات و مطالب مربوط به پارک ملی لار از پروژه های تحقیقاتی گرفته تا برنامه های سرشماری حیات وحش و حتی برنامه ها و مسیر های گردشگری در این منطقه به صورت کامل در آن قید شود. سامانه ای که با سرمایه گذاری و طراحی انجمن دیده بان طبیعت ایران در نمایشگاه بین المللی محیط زیست توسط خانم ابتکار ریاست وقت سازمان افتتاح شد.

انجمن دیده بان طبیعت ایران DTI

سامانه جامع پارک های ملی 

مستند تحلیلی سیاهرگ