گروه کوهنوردی قاف

کوهنوردی و بهتر بگوییم زیستن در کوهستان طی مرامنامه ای مشخص و صرف عمر گرانمایه در جهت شناختن و معرفی کوه ها هسته اصلی تشکیل البرزیست می باشد و گروه کوهنوردی پازن طی دهه هفتاد اولین اقدام منسجم در راه تحقق این هدف البرزیست بود. جمع شدن چند جوان در کنار هم با داشتن برنامه، اراده، هدف و سرپرستی مشخص و رفتن به کوهستان، تجربه صعود قله ها و دره ها و آغاز یک مسیر. مجموعه ای که با پیشرانه کوهنوردی و زیستن در طبیعت ناب و فهم درک نبض های تپنده آن در طی دهه های بعدی با نام گروه کوهنوردی قاف(استان تهران) به مسیر خود ادامه داده است. شاید برنامه های خاص و مستمر کوهنوردی که از ابتدا توسط اعضای مجموعه البرزیست تا کنون برنامه ریزی و اجرا شده اند، قسمت نادیده تلاش های این مجموعه باشد که بسیاری از تصاویر ناب و دید های ویژه، جز با اجرای آنها و تحمل سختی های فراوان، قابل برداشت نبودند. در این صفحه قصد داریم تا شما را با فهرستی از برنامه های شاخص کوهنوردی مجموعه البرزیست و محدوه تلاش های این گروه آشنا سازیم. تقویم اجرایی این گروه خصوصی بوده و صرفا برای اعضا باشگاه البرزیست اجرا می شود.

پیچیدگی، یگانگی، عظمت و بیشمار ویژگی های این کوه منحصر بفرد بر روی زمین از یک سو و خاستگاه افسانه و تاریخ این سرزمین که با البرز و دماوند گره خورده است از سوی دیگر، دلیل اصلی این مجموعه در برخورد با کوهستان و پرداختن به زیبایی های آن و بسر بردن در دامان دماوند بوده است که طی سالها شکل گرفته و جریان اصلی این مجموعه و همراهانش را تشکیل داده است. در برخورد با این کوه بزرگ سعی شده است غیر از صعود و شناخت دره ها و یالها، به تماشا و دریافت هایی دیگر چون برداشت تصاویر و فیلم های مستند پرداخته شود. برای مشاهده حاصل هنرمندانه این تلاش ها و عشق بی پایان می توانید، گالری دماوند را نظاره کرده و همچنین برخی تصاویر آنالوگ و دیجیتال خارج از گالری را در زیر مشاهده نمایید. ​​​​​​​

صعود یالهای شانزده گانه و برنامه های دماوند شناسی​​​

صعود قلل البرز غربی و پیمایش خط الراس های منطقه

دیواره علمکوه، قپه تخت سلیمان، تیغه های ویرانکوه، دندان اژدها، شاخک ها، انگشتی اسپیلت و... با میانگین ارتفاع 4700 متر بدون شک از زیباترین و پیچیده ترین بخش های کوهستانی البرز و حتی فلات ایران و اروپا می باشد که وجود یخچال های دایمی، سوزنی ها، دیواره های مهیب و دره های بسیار طولانی، این منطقه و دره شمونی در آلپ را بسیار شبیه هم ساخته است. نام تخت سلیمان که می آید بحق باید فرش سلیمانی هم باشد تا آدمی سوار بر آن به دیدار این سرزمین کوهستانی واقع در قلب البرز برود. ارتفاعات شاه معلم و تالش، آق داغ، سماموس، خط الراس های چاله خاموش آتشفشانی درفک تا خشچال و سیالان، ارتفاعات نیمه خشک دشت های شمالی زنجان و قزوین، ارتفاعات شرقی و جنوبی اردبیل، ارتفاعات معتدل و جنگلی جنوب گیلان و بخشی از جنوب مازندران، همگی سرزمین کوهستانی البرز غربی را تشکیل می دهند. شما می توانید برای درک هنرمندانه، گالری کوهستان البرز را مشاهده کنید.

پیمایش کامل خط الراس علمکوه - دماوند (114 درجه جنوب شرقی)

کمتر کوهنورد متخصصی پیدا می شود که با البرز آشنایی داشته باشد و برای یکبار هم که شده سودای پیمایش مسیر علمکوه به دماوند از ذهنش خطور نکرده باشد. مسیری که بر خلاف علاقمندان فراوانش، کمتر کسی موفق به پیمایش آن به صورت کامل از روی خط الراس بدون فرود به دره ها شده بود و البرزیست بعد از چندین سال تمرین و برنامه ریزی در سال 1388 موفق به پیمایش کامل آن شد. برنامه ای که طی 4 بارگذاری از پیش انجام شده و در طول 14 روز به اجرا درآمد و در آن موفق به صعود 35 قله ی اصلی بالای چهارهزار متر و همچنین 25 قله اصلی بالای سه هزار متر شد.
برخی از تصاویر این برنامه را در زیر مشاهده کنید و در صورت تمایل برای دیدن کلیپ این برنامه، اینجا کلیک کنید.

گشایش مسیر گرده شمال شرقی آزادکوه

​​​قله زیبای آزادکوه به ارتفاع 4385 متر، دومین قله بلند البرز مرکزی بعد از دماوند می باشد. قله ای منفرد که شباهت بسیار زیادی به قله ی ماترهورن در کوهستان آلپ دارد، که البته در افسانه های بومی حکایت شده که منار سنگی زیر قله، کله آزادکوه بوده که به پایین فرو افتاده است. دیواره های شمالی و غربی و همچنین وجود گرده و تیغه شمال شرقی، سالیان سال کوهنوردان را مجبور به صعود این قله تنها از یک مسیر در گردنه ی جنوبی آن می کرد، اما البرزنوردان گروه کوهنوردی قاف پس از سالها صعود این قله و بررسی های کوهنوردی، در سال 1389 تصمیم گرفتند با اجرای برنامه ای ماجراجویانه  مسیر گرده ی شمال شرقی این قله منفرد را برای اولین بار صعود کرده و مسیری با نام البرزیست-7 را در آن به ثبت برسانند. برنامه ای که پس از اجرای چند پیش برنامه و کسب آمادگی های لازم، در نهایت در مهرماه 1389 در 3 روز به اجرا رسید و طی آن، گروه موفق شدند قله ی آزادکوه را از مسیر گرده ی شمال شرقی صعود کرده و از این برنامه فیلم مستند نیز تهیه کنند. برای آشنایی بیشتر با این برنامه می توانید گالری عکس آن را در زیر دیده و همچنین برای مشاهده مستند آزادکوه(شاهزاده البرز) میتوانید اینجا کلیک کنید.

پیمایش قلل و خط الراس های البرز مرکزی

​​​​​​​البرز مرکزی، هسته اصلی هویت البرز می باشد، جایی که دماوند بزرگ از زمین برخواسته و شاهزاده آن یعنی آزادکوه در مرز البرز شمالی خودنمایی می کند. تنها قسمتی از البرز که دیوار بلند 4000 متری تا حاشیه دشت های بیابانی جنوبی خود را جلو کشیده اند، همینجاست و توچال را به عنوان بام تهران و خواستگاه کوهنوردی ایران بوجود آورده است. البرز مرکزی یکی از زیباترین دشت های کوهستانی ایران یعنی لار را به عنوان پارک ملی در خود جای داده و خط الراس ها و قلل بالای 4000 هزار متنوعی را در خود گنجانده است. در نگاه کوهنوردان از جاده شماره 59 تا جاده هراز، هر چه در میان البرز پیدا و ناپیداست، البرز مرکزی گفته می شود. خط الراس هایی با مرکزیت خلنو، خط اسپی کوهک به عنوان دیوار البرز شمالی، خط شاهدژ تا دارآباد، خطوطی با محوریت دوخواهران، خط مهرچال تا گل زرد و بسیاری از خطوط دیگر از دارایی های این گنجینه خدادای به سرزمین البرز و ایران است. شما می توانید برای درک هنرمندانه این بخش از البرز گالری کوهستان البرز را مشاهده کنید.

البرز شرقی از دره های عمیق هراز شروع شده و تا آخرین تپه زارهای منطقه گلیداغی گنبد کاووس در شمال شرق ایران به پیش می رود.از لحاظ تراکم و فشردگی کوهستانی در رتبه سوم بعد از البرز غربی و مرکزی قرار میگیرد اما به خاطر همین نوع پراکنش و قرار گیری در شمال دشت کویر مرکزی ایران، دو پارک ملی گلستان و خارتوران را شکل داده و البته یکی از خط الراس های زیبای البرز بنام خط دوبرار را در خود گنجانده است. کوه هایی پراکنده با مرکزیت قلل ونون، میشینه مرگ، امیری، شاهوار، قدمگاه و بسیاری ارتفاعات 3000 متری و خط اوپرت، شگفتی تلاقی البرز سرسبز شمالی با خشکی البرز جنوبی، خط شاهکوه و ...
اصلی ترین خط الراس البرز شرقی که شامل بلندترین قله های این بخش از البرز می شود، خط الراس دوبرار است. خطی که از گسل هراز آغاز شده و با طولی حدود 60 کیلومتر در منطقه دلیچایی در جاده ی تهران-فیروزکوه فرود می آید. مسیری که بخاطر داشتن ویژگی های منحصر به فرد از جمله رویارویی بسیار نزدیک با کوه دماوند و وجود تیغه های صعب العبور انگمار و قره داغ، محبوبیت ویژه ای در میان کوهنوردان دارد. مجموعه البرزیست نیز به صورت مداوم و به دفعات پیاپی این خط الراس را به صورت کامل پیموده است که آخرین تلاش مستند البرزیست بر روی آن به سال 1393 و تولید مستند پرطرفدار دوبرار برمی گردد که از شبکه های مختلف صدا وسیما به پخش رسیده است. برای آشنایی با این برنامه می توانید مستند دوبرار را تماشا کنید.

پیمایش قلل و خط الراس های البرز شرقی- خط الراس دوبرار

پس از سفر نوروز مجموعه البرزیست به دامنه های کوهستان دنا در استان کهگلویه و بویر احمد و مطالعه مجدد آن منطقه، برنامه ریزی برای اجرای پیمایش کامل خط الرس دنا از گردنه بیژن تا قله کل قدویس شروع شد و پس از مراحل ابتدایی و برنامه ریزی ها، در تابستان 1392 این پیمایش به صورت کامل و با موفقیت به اجرا رسید که در آن طی 6 روز متوالی 25 قله بالای 4000 متر کوهستان دنا همگی صعود شدند و در پایان روز ششم پس از صعود به قله کل قدویس مسیر برگشت به سمت روستای سیور دنبال شد که می توانید تعدادی از تصاویر برنامه را اینجا مشاهده کنید. ​​​​​​​

پیمایش کامل خط الراس مرکزی و شمالی دنا​​​​​​​