نیل به اصلیترین هدف البرزیست یعنی بازشناسی طبیعت ایران نیازمند مسیر و ابزارهایی متناسب با شرایط روز میباشد. رسیدن به این هدف در دو مرحله خلاصه میشود، اول آنکه این دانش در البرزیست کسب شود و در مرحله بعدی باید چنین شناختی به مخاطبان منتقل شود.
در بخش اول این مسیر استفاده از مطالعات کتابخانهای بخش کوچکی از کسب دانش و آگاهی عمیق نسبت به طبیعت ناشناخته ایران میشود از همین رو اعضای البرزیست از ابتدای تاسیس در دهه هفتاد شمسی با استفاده از ورزشهای طبیعت محور حضور در طبیعت را برای خود میسر کردهاند اما گام دوم که بسیار موثرتر از بخش اول است و نمایانگر تمام قد تلاشهای اعضای این مجموعه است از مسیر هنر به مخاطبان ارایه میشود.
هنر در البرزیست دو دو شاخه اصلی عکاسی طبیعت و فیلمسازی از طبیعت در حیطه مستندهای طبیت محور دنبال شده است.
در زمینه عکاسی طبیعت، این مجموعه موفق به جمعآوری یکی از غنیترین آرشیوهای هنرمندانه از داراییهای طبیعی ایران در دوران معاصر شده است، آرشیوی از بالغ بر یکصد و بیست هزار اثر که منتخب آنها در گالریهای دوازده گانه البرزیست در صفحه آثار عکاسی قابل مشاهده هستند.
در زمینه فیلمسازی نیز این مجموعه موفق به تولید و پخش هزاران دقیقه مستند تلویزیونی از نمایش نادیدههای طبیعت ایران در شبکههای مختلف صدا و سیما شدهاست که مشروح آنها را با کیفیت مناسب میتوانید در صفحه آثار فیلمسازی مشاهده نمایید.
مجموعه البرزیست طی بیش از سه دهه فعالیت در زمینه عکاسی از طبیعت و کوهستان های ایران موفق به تولید گنجینه ای بی تکرار از این موهبت خدادادی شده است که می توان آن را یکی از غنیترین آرشیوهای عکس از طبیعت ایران دانست، گنجینهای که با سرمایه گذاری البرزیست به عنوان یک مجموعه خصوصی بدون حمایت های دولتی تا کنون بیش از صد و بیست هزار قطعه عکس از میراث طبیعی ایران در آن به ثبت رسیده است.
برای آشنایی بیشتر با گنجینه آثار عکاسی البرزیست میتوانید صفحه آثار عکاسی را تماشا کنید.
تاریخ شروع این پروژه بر میگردد به ابتدای دهه 70 خورشیدی و تصمیم برای ثبت تصاویر خیرهکننده و هنرمندانه از کوه دماوند به عنوان بلندترین قله ایران به ارتفاع 5671 متر(اولین اندازه گیری)، بلندترین آتشفشان قاره آسیا، دوازدهمین کوه بزرگ زمین و قبله کوهنوردی در ایران.
طی این پروژه که از دهه 80 خورشیدی با ورود تجهیزات عکاسی دیجیتال سرعت بیشتری گرفت و کماکان هم ادامه دارد، عکاسان البرزیست به صورت برنامه ریزی شده و هدفمند دست به اجرای صعود های کوهنوردی و سفر در نواحی مختلف البرز میزنند، با هدف ثبت تصاویر خاص از کوه و قله دماوند در زمان ها و فصول مختلف و از دورنماها و ترازهای ارتفاعی گوناگون.
حاصل تلاش عکاسان البرزیست طی این سالها در گالری دماوند قابل مشاهده هست، در همین راستای نیز در پاییز 1391 بخشی از گنجینه ی البرزیست از "کوه عاشق" در فرهنگستان هنر ایران در قالب نمایشگاه عکسی به نمایش عمومی در آمد که مشروح آن را میتوانید در بخش نمایشگاه های عکس در صفحه دستاوردهای فرهنگی مشاهده کنید.
آثار چاپی در البرزیست با توجه به شیوه و تکنولوژی چاپ به دوسته ی اصلی تقسیم می شوند. دسته اول آثار فاخر هنری در قالب تابلو عکسهای طبیعت هستند که در نمایشگاه های این مجموعه به نمایش گذاشته شده اند و همچنین قابل سفارش هستند و دسته دوم آثار کاغذی و چاپ افست که کارت پستال، کتاب و پوستر را شامل می شوند. برای آشنایی بیشتر با آثار چاپی البرزیست میتوانید صفحه تولیدات را به صورت کامل مطالعه کنید.
تولید فیلم های مستند از طبیعت ایران در البرزیست از سال 1388 با تولید مستند کوهنوردی 114 درجه آغاز شد و طی سالیان گذشته یکی از فعال ترین بخشهای مجموعه البرزیست بوده است، به طوریکه بیش از سه هزار دقیقه فیلم مستند در قالب شصت و هفت قسمت برنامه تلویزیونی از تولیدات البرزیست در تلویزیون ملی ایران به نمایش درآمده است.
مستندهای البرزیست را به صورت کلی میتوان در دو دسته مستندهای اورلندینگ (Overlanding) و مستند های ورزشی تقسیم کرد.
در سال 1393 البرزیست برنامهای تلویزیونی را طراحی کرد که طی آن گروهی از طبیعتگردان حرفهای به سفر های طولانی در نقاط مختلف طبیعت ایران میروند. از این سفرها که با هدف نمایش و معرفی جاذبه های طبیعی استان های مختلف ایران انجام میشوند برنامه های تلویزیونی در قالب سریال های چند قسمتی به تولید میرسد.
اولین بار، این طرح پس از تلاش فراوان و جلسات متعدد با شبکه های مختلف تلویزیون در سال 1395 در شبکه سه سیما به نام مستند پرچم بالاست به تولید رسید که هدف آن معرفی کویر مرکزی ایران در چهار استان اصفهان، تهران، سمنان و خراسان جنوبی بود. در ادامه این برنامهها از سال 1396 طی پروژه های جداگانه، برنامههای مشابهی از استانهای سیستان و بلوچستان، کردستان و خوزستان به تولید و پخش رسیدند.
این برنامهها به دلیل نوع نگاه حرفهای البرزیست به مقوله سفر و ورزش و همچنین استفاده از تجهیزات متنوع مانند ماشین های آفرود، قایق های ورزشی، بالون هوای گرم و ... بی شک یکی از بی رقیب ترین برنامه در تولیدات مستند از طبیعت ایران هستند، مسیری که همچنان ادامه دارد.
همانطور که در در بالا گفته شد، مستندسازی در البرزیست در سال 1388 با مستند 114 درجه آغاز شد، مستندی گزارشی از ثبت رکوردی در تاریخ کوهنوردی ایران. در این برنامهی ماجراجویانه، کوهنوردان البرزیست موفق شدند خط الراس کامل البرز مرکزی از علمکوه تا دماوند را طی 14 روز با موفقیت پیمایش کنند و ضمن ثبت این رکورد به تولید مستند کوتاهی از لحظات خاص این برنامه بپردازند.
برای آشنایی بیشتر با این برنامه کوهنوردی می توانید صفحه گروه کوهنوردی قاف را مشاهده کنید همچنین برای تماشای تیزر مستند 114 درجه میتوانید از بخش فیلمهای مستند استفاده کنید.
در ادامهبرنامه سازیهای البرزیست از صعودهای کوهنوردی، مستندهای شاهزاده البرز و دوبرابر در قالب مستندهای تلویزیونی تولید شدند به همراه تعداد دیگری کلیپ و گزارش برنامه ویدیویی از صعودهای مختلف که برخی از آنها را می توانید در بخش فیلم های مستند تماشا کنید.